LLAs idé- og kunnskapsbank
For journalister, grafikere, teknikere og markedsfolk

Denne siden blir ikke oppdatert etter 31. august 2016.
Du kan fortsatt søke blant de nesten 1800 innleggene i arkivet.

Den nye idébanken finner du her: LLA-idebanken.no.

Viser arkivet for oktober, 2015

Kva vil innbyggjarane at kommunen skal prioritera?

Samnanger kommune fekk ti uventa millionar til investeringar. Samningen spurde innbyggjarane – på Facebook og i gata – korleis de ville at kommunen skal bruka pengane. Me fekk mange gode svar.

Kanskje ein idé no når det nye kommunestyret skal laga sitt første budsjett?

De unges kirke

Godt stoff fra Dølen, det er sikkert mange i kommunen som finner sin signatur her.

Bildeserie med 2 bilder — bla ved å trykke på pilene

Samarbeider med kulturkontoret om ungdomsstoff

Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor arrangerer medieverksted for ungdom. Der kan de blant annet lære å bruke speilreflekskamera og få skrivekurs. Nå får de disponere to sider i hver fulldistribusjon i Sydvesten.

- Vi har hatt deres første «levering» på trykk, og er godt fornøyd. Dette er et prosjekt som selvsagt skal utvikle seg over tid. Vi vil komme med innspill etterhvert som de leverer, men våre innspill skal ikke handle om annet enn for eksempel at vi ved deres første levering mente at de burde hatt flere bilder av mennesker for å «løfte» sidene litt. Rett og slett litt «input» om hva som fungerer og gjør sidene mer leservennlig og fine, forteller redaktør i Sydvesten, Mette Skulstad.

Ungdommene får selv bestemme innholdet på sidene. Det første de valgte å skrive om, var graffiti.

- Vi synes dette er en flott måte å la ungdommene selv få komme til orde i avisen, og skrive om saker som de er opptatt av. Et spennende og viktig bidrag fra engasjerte ungdommer i bydelen, mener Mette Skulstad.

Vindpust fra Dølen

Flott sak, nydelige bilder.

Bildeserie med 3 bilder — bla ved å trykke på pilene

Noen ganger blir en avisleser bergtatt

Fredag bladde jeg i mange lokalaviser (jeg er heldig som får lese aviser i arbeidstiden), som vanlig det var mye bra, men ikke så mye som fanget min interesse. Helt til jeg fikk denne forsiden i foran meg – ikke vet jeg hvorfor jeg ble bergtatt, men noe var det. Fin sak, nydelig forsidebilde.

Bildeserie med 3 bilder — bla ved å trykke på pilene

Avisannonser - for eit breitt publikum

Lagsannonsene er viktige både for arrangørane, publikum og avisa. Er lag og organisasjonar flinke til å annonsera arrangementa sine? Bømlo-nytt har denne fine annonsen som minner folk på at ei annonse i avisa når breitt ut.

Fun facts om de rike

Publiserer dere skattelistene over kommunens rikeste? Med litt kjapp research kan dere kanskje bygge ut sakene litt. Askøyværingen fant for eksempel ut at den rikeste på Askøy har tittelen “potetskreller”.

Interessant temastoff for born

Hordaland er gode på å finna saker som er viktige for born til “Badnateigen”. For eksempel:

Attgrodde og forsøpla leikeplassar med få og nedslitne leikestativ. Heilt forferdeleg, meiner borna om standarden på fleire av dei lokale leikeplassane.

Kva forventningar har ein til å få ein liten bror eller ei søster, og korleis er det eigentleg?

Sjå også denne saka frå i fjor,. der to femteklassingar intervjua ordføraren

Badnateigen om lus var mellom dei nominerte til LLA-prisen for årets lokalavisside i fjor. Her er det barna som er målgruppa og det vises, skreiv juryen den gongen.

Set kunsten på kartet

Kunstverk i offentlege rom kan vekke oss og provosere, men etter kvart gløymer me nesten kunstverka også. Sunnhordland har laga ein skulpturguide for Stord, der lesarane kan klikke seg rundt i kartet og sjå bilete av og lese om kvar einskild skulptur.

Sunnhordland har brukt verktøyet StoryMap til å fortelje historia. StoryMap er enkelt å bruke. Søk opp stadsnamn på kartet, legg inn bilete eller video og tekst, lag så mange sider du vil i historia og publiser. Prøv sjølv!

Tema: dyra våre

Bildeserie med 5 bilder — bla ved å trykke på pilene

Kven er eigentleg desse folka som fyller stovene med utstoppa jakttrofé, småfuglar eller kjæledyr? Ingerid Jordal og Vidar Herre i Hordaland drog på jakt etter utstoppa dyr, og kom attende med fascinerande historier om heilt spesielle kjæledyr, spektakulære jaktmarker og uvanlege funn i nærmiljøet.

Resultatet blei ein reportasje utanom det vanlege. Sjå dei flotte bileta og les om menneska og dyra deira i vedlegget.

Mmm... Gled oss!

Det er lov å ombestemme seg. Eller som Møre skriv, etter e-post frå ein abonnent:

Dette går ikkje lenger;
me saknar å få avisa i postkassa vår!
Vil gjerne abonnere igjen!
Trudde me greidde oss med å lese avisa på jobb,
men tida i matpausen vert altfor knapp til det.
Saknar å subbe opptil postkassa laurdags føremiddagane,
(i morgonkåpe og crocs), for å hente avisa. Lese attåt kaffifrukosten.

Sportsreportasje: Kampsport

Veging kvar morgon og etter kvart måltid, og garasjetrening med harde slag og spark til mjuk musikk. Det er kvardagen for ei som skal bli klar til sesongstart i kickboksing og taekwondo.

Sjå Hordaland sin sportsreportasje om Christine Hagatun i vedlegget.

Her finner du terminliste for kickboksing.

Her finner du terminliste for taekwondo, jujitsu og karate.

Dei verdifulle supporterane

Uavhengig av divisjon eller nivå kan ein finna spente og engasjerte fedrar, bestemødrer eller kjærastar på sidelinja. Snu kameralinsa mot publikum neste gong du er på ein kamp. Kan hende finn du ein heil gjeng med ivrige supporterar.

Ørjan Brattetveit og Vidar Herre i Hordaland var på sesongens siste kamp i den lokale TeBe-serien for 7-arfotball. Der fann dei supportergjengen Snabbane, med heimestrikka panneband og ein lokal pølsefabrikk som sponsor. Etter kvar kamp deler Snabbane ut ein pølsesnabb til ein av spelarane. Undervegs i kampen bruker dei stemmebanda for å halda stemninga og pågangsmotet oppe.

Les den underhaldande saka i vedlegget.

Raske stofftips fra Riksarkivet

Digitalisering av Folketellinga 1891 og Formuesskatten 1789, arkivtilsyn med kommunene og fakta om kommunevåpen. Arkivverket og Riksarkivet kommer jevnlig med nyheter som kan være utmerkede notiser eller kilde til større saker i avisene.

Les mer

Kårer årets bonde

Dølen er med på å kåre Årets Midtdalsbonde for tredje gang. Vinneren skal være positive og trives med det han eller hun gjør, en som kan spre litt optimisme og være en motvekt mot fokuset på avvikling og dårlig lønnsomhet.

Folk har foreslått kandidater, og det kom inn 17 forslag. Juryen plukket ut de tre beste kandidatene, som er presentert i Dølen. Vinneren blir kunngjort under Fårikålfestivalen på Ringebu 2. oktober.

Døen har fått mange positive tilbakemeldinger på omtalene de har hatt av kandidatene.

– Dette kan bidra til å skape positivitet i landbruksnæringa, som distriktet her er avhengig av. Dette har også gitt oss som journalister en bedre kjennskap til lokalt landbruk, og vi har knytta nærere bånd til landbruksnæringa generelt, slik som landbrukskontora, sier Tone Sidsel Sanden.

Dølen står, sammen med Sparebank 1 Gudbrandsdal, bak prisutdelinga. I juryen sitter i tillegg lederen for regionrådet og en fra primærnæringsutvalget.
Prisen er en del av prosjektet «Midtdalsbonden inn i framtida».

– Hovedhensikten med kåringa av en midtdalsbonde er å sette fokus på den viktigste næringa i vårt område, og de enorme ringvirkninger den har. Derfor er det naturlig for oss som lokalavis å bli med på dette, forklarer Sanden.