LLAs idé- og kunnskapsbank
For journalister, grafikere, teknikere og markedsfolk

Denne siden blir ikke oppdatert etter 31. august 2016.
Du kan fortsatt søke blant de nesten 1800 innleggene i arkivet.

Den nye idébanken finner du her: LLA-idebanken.no.

Viser arkivet for august, 2014

Beskriv lokalsamfunnet

Siden Våganavisas start i 2007 har de kjørt «Her bor vi»-serien hver sommer. De drar ut til et sted, alt fra hyttefelt til boligblokker til små øysamfunn, boligfelt og gater, og beskriver hvordan det er å bo på det aktuelle stedet. Hvordan er folk her, hva irriterer de seg over og hva setter de pris på, hvilket rykte har de, hva synes de om naboene sine, hvordan er mobildekningen?

- Tilbakemeldingene fra folk, ikke minst de som bor på de aktuelle stedene vi besøker, har vært gode, og vi synes det er morsomt reportasjestoff å lage, forteller journalist Eivind Biering-Strand.

I vedlegene kan du se sommerens siste sak fra Hjellskjæret i Svolvær og en reportasje om en enslig beboer i Sunndalsfjord. Helt sikkert morsomt lesestoff både for de som bor på stedet som blir skildret, og folk fra nabobygdene. Dette kan også være en fin måte å komme seg ut og få innspill til nye saker.

"Jernbaneverket informerer"-annonse blei reportasje

“Jernbaneverket informerer. Støyende arbeider på Dovrebanen”, sto det å lese i ein annonse. Kva gjer jernbaneverket eigentleg når det er støyende arbeider? Guro Vollen i Vigga ville undersøke dette, og var med grytidlig ein morgon når jernbaneverket skifta pukk på Dovrebana.

Der fekk ho svaret: Det støyande arbeidet skal resultera i ei meir komfortabel bane med mindre fare for telehiv og solslyng. Ho fekk også ein flott reportasje og interessant video ut av den tidlege økta på jernbanen.

Hvem ønsker å ta på seg ordførerkjedet?

Snåsningen er i gang med å undersøke hvem som ønsker å stille som ordførerkandidater til valget neste år. Sp-politikeren Erik Seem er klar for å kjempe for posisjonen i Grong hvis partiet støtter ham som ordførerkandidat. Kommunereformen gir han ekstra stor motivasjon. Han har klare visjoner for et stort Namdalen.

Samtidig kritiserer han det sittende regimet i Grong, som får anledning til å svare på kritikken.

Hvem er aktuelle ordførerkandidater i ditt område? Ønsker de å stille, har de stor støtte, hva motiverer dem, og hva mener de om kommunestrukturen?

Favorittduft på Wonderbaum og andre gode spørsmål

Vigga ville få fram noen andre enn arrangørene i forhåndsomtalen av Landsfinalen i bilcross. Derfor intervjuet de fire lokale deltakere. De fire måtte blant annet gi fra seg sine beste kosttips før løp, avsløre lykkegjenstanden sin og røpe hva som er favorittduften deres på Wunderbaum.

Morsom løsning!

På fjelltur i arbeidstida

Lars Arvid Oma i Hordaland Folkeblad gjekk på fjelltur med dei to ivrigaste poengsamlarane i Fjelltrimmen i Strandebarm.

Dei to, ei kvinne på 43 og ein mann på 81, var ikkje vonde å be med på tur. Begge to går i fjellet ikkje berre fordi dei er glade i naturen, men òg fordi dei treng det for å halda kroppen i brukbar form. Turen vart derfor ei fin kulisse for samtaler om alt frå fjell og vêr til vanskelegare sider ved livet.

Sjå heile reportasjen i vedlegga.

Akrobatisk festivalfoto

Kvinnheringen allierte seg med den dyktige lokale hobbyfotografen Lars Martin Teigen (30) under Festidalen. Han er glad i å fotografera på festivalar, og sette pris på oppgåva. Og Kvinnheringen fekk mykje materiale til både papiravisa og bildeseriar på nett. Dessutan fekk dei eit kult og annleis bilde å fylla framsida med på måndag.

- Med ein slik “frilansar” på laget, var det ei glede for meg å velja bilde til framsida – ikkje ofte ein ser eit så originalt festivalbilde, fortel redaksjonssjef Jonn Karl Sætre.

Støvlane til akrobaten på framsida fortel elles sitt om kva vêr Festidalen var velsigna med.

Lagar de tv?

Fleire aviser prøver seg no fram med eigne tv-sendingar frå lokale arrangement. Under årets Landskappleik i folkemusikk på Geilo sparka Hallingdølen i gang sitt web-tv-prosjekt. Dei hadde totalt fire sendingar på fire dagar, kvar på 30-40 minutt med fast sendestart klokka 12 og under vignetten Kappleiksdugurd. (Dugurd er det same som lunsj.)

- Ei slik satsing er sjølvsagt i meste laget for ei lita lokalavis, men me kom mål. Å sende direkte med innslag frå tre forskjellige stader i ei og same sending, er også teknisk sett svært krevjande. Litt rusk her og der, men alt i alt er eg godt fornøgd. Både med innhaldet og det tekniske. Dessutan har me hausta mykje nyttig lærdom, fortel Bjarne Tormodsgard.

Erlend Hagen er prosjektansvarleg for nett-tv i Hallingdølen. Han hadde med seg eit team på til saman 12 medarbeidarar under Landskappleiken. Hallingdølen samarbeidde med John Storhaug og Hallgrim Ødegård i Filmprodusentane. Storhaug fungerte som producer medan Ødegård var biletansvarleg og kameramann. Sigrun Høgetveit Berg leia sendingane frå studio i amfiet i Geilo sentrum.

Under sendingane var det gjester i studio som prata og spelte, mellom andre Arne Moslåtten og Odd Nordstoga. Det var også direkterapportar frå sentrum og arenaene, utekjøkken, og turistsjefen i Hol hadde faste innslag som vart kalla «tøk & tempu» der han testa ulike dansesteg.

Opptak av sendingane ligg ute på Hallingdølen sine nettsider.