LLAs idé- og kunnskapsbank
For journalister, grafikere, teknikere og markedsfolk

Denne siden blir ikke oppdatert etter 31. august 2016.
Du kan fortsatt søke blant de nesten 1800 innleggene i arkivet.

Den nye idébanken finner du her: LLA-idebanken.no.
Treff på søkeord jul sortert etter Relevans Publiseringsdato

Hva ønsker barn seg til jul?

“Jeg ønsker meg ski til jul, og det skal jeg få hos nissen når jeg slutter å bite neglene mine”. Du har kanskje tenkt på å spørre barn om hva de ønsker seg til jul, eller du har, som Lofot-Tidende, alt gjort det? Resultatet blir alltid bra. Sjekk ut hva barna i Lofoten svarte. Nydelig sak.

Jul hos VIGGA – jul i idébanken

Vi har fått tilsendt flotte julesider frå den kreative redaksjonen til VIGGA. Vi er spesielt imponert over journalist Guro Vollen, som gir lesarane tips om korleis dei kan lage sin eigen julekrans.
Med desse sidene ynskjer vi alle lokalavisfolk ei riktig god jul! Idébanken kjem tilbake med meir stoff over nyttår.

Bildeserie med 4 bilder — bla ved å trykke på pilene
Les mer…

Lag lokalt julestoff med tall fra SSB

Før jul arbeider vi mer i huset og bruker mer enn dobbelt så mye tid i butikker som resten av året. 96 prosent av oss feirer jul sammen med andre. Dobbelt så mange som ellers i året er sammen med familien i julehelgen. Siden 1980 har tiden brukt ved spisebordet høytidsdagene økt merkbart. Jula som en religiøs høytid har de siste 30 åra mistet noe av sin plass. I 1980 var det 10 prosent som var i kirke eller religiøst møte per døgn i juledagene. I 2010 var andelen 5 prosent.
Dette er hentet fra SSB-artikkelen Tidsbruk i desember: Juletid med arbeid og fest.

(illustrasjonsbilde: colourbox.com)

Les mer…

Snart er det jul igjen ...

Og no er det på tide å planlegge julestoffet.

Ikke alle får reise hjem til jul

Hvordan er det egentlig å være innsatt i julen? Å feire jul bak lås og slå, sammen med andre kriminelle?

Hva spiser folk i jula?

Det er ikke alle som spiser ribbe eller pinnekjøtt før de åpner gavene på julaften. Bygdebladet Randaberg og Rennesøy skriver om Derlith Amdal som bor i Randaberg, men feirer jul hjemme på Filippinene. Hun forteller om den filippinske julefeiringen, og lærer fra seg oppskrifter på tradisjonell festmat.

Nei takk, eg ynskjer meg trimsykkel til jul. Mao eg vert ein av stovesyklistane til Rune Sævig … :-)

Kommentar på Gje bod

Men pass på, om Dølen tek å skriva “jol” i staden for det meir brukte omgrepet “jul” vil nok til og med sindige midtdøler venda seg til redaksjonen med språklege innvendingar…flott bilete, Bjørn

Kommentar på Ukas bilete: Å ha auge for detaljar

Vellykket julekampanje

– Legger ved en annonse/idé, som har fungert godt for oss i Dølen – gitt oss vel 100 nye abonnenter hvert år. Vi får med oss tre bedrifter/ leverandører/ butikker, som stiller med ordentlige premier, mot at de får logo, adr osv. på kampanjeannonsene – helsider eller halvsider, som vi kjører 4 – 5 innrykk av i kampanjeperioden (før jul) – samt ei annonse der vi offentliggjør alle vinnerene. Med vennlig hilsen Tore Tagestad Markedsansvarlig Lokalavisa Dølen 2640 Vinstra Tlf. 61 29 24 90 – mobil. 975 68744. e-post: tore@dolen.no" www.dolen.no":http://www.dolen.no

Det første adventslyset

Søgne og Songdalen Budstikke har laget julespesial. Der skriver de om det som for mange hører jula til: Tradisjoner, mat og gaver. De har også laget plass til vintertur-forslag, sudoku, kryssord og en julefortelling.

Ukas bilete: Å ha auge for detaljar

Biletet er teke av Bjørn Sletten i avisa Dølen.

Les kvifor dette er ukas bilete

Annonsører kan vinne gratis helside

Alle som kjøpte annonsepakke av Hardanger Folkeblad før jul, ble med i trekningen om en gratis helside i avisa. – Julepakker har vi kjørt tidligere, men i år senket vi listen for å få bonusannonse. Kjøp tre og få den fjerde. Tidligere sa vi kjøp fire og få den femte. Nytt av året er at vi loddet ut en helside til januarsalget blant de som kjøpte julepakken. Vi solgte inn 22 pakker, og i dagens marked her i Odda er det veldig bra, sier Rolf Alterskjær, markedssjef i Hardanger Folkeblad.

God jul!

Idébanken tar juleferie fra i dag av med en fin side fra VIGGA. Samtidig ønsker vi å takke alle som har bidratt med stort og smått i idébanken i løpet av 2011. Vi gleder oss til fortsettelsen!
(dette innlegget bør spiller med julemusikk )

Les mer…

Tegn abonnement - vinn julemat

I anledning jul løfter vi fram denne annonsen fra Brønnøysunds Avis:

Juleverkstad med sponsorar

Øy-Blikk har ein ny, flott juleverkstad i avisa kvar veke. Her får lesarane oppskrift på fine ting dei kan lage sjølv. Avisa får også inn nokre sponsorkroner på sida.

Gjett hvor nissen er

Hver dag fra 1. til 24. desember skal Eikerbladet legge ut et bilde av nissen på et nytt sted. De som klarer å gjette hvor nissen er, blir med i trekningen av Flax-lodd. En av dagsvinnerne vil i tillegg vinne et nettbrett.

Årets kulaste julehelsing?

Kvinnheringen har brukt papiravisa svært kreativt i årets julehelsing. Resultatet vart knallbra.

Les mer…

Musikalsk julekalender

Fanaposten serverer daglige doser med julestemning i julekalenderen sin. De har fylt julekalenderen med videosnutter av lokale kor, korps og artister som får mulighet til å vise seg frem for leserne.

På en kirkebenk

I idebanken fant jeg en ide: Test kirkebenkene i bygdas kirker. Jeg tok med meg tommestokk og reiste rundt. Resultatet ble tre sider i vårt julespesial, løst på vår egen måte, men saken hadde aldri blitt en realitet uten idebanken. Og ikke minst: Vi har fått masse respons på denne saken.

Test av kirker (påsketips)

Mangler du ideer til jule- eller påskemagasinet? Røyken og Hurums avis testet kirker i forkant av påskehøytiden. Resultatet av den uhøytidelige testen ble fire sider reportasje med flotte bilder. Avisa testet også prestene i sang og kunnskaper:

Les mer…

Gratis førjulskino til barna

Saltenposten inviterer til gratis kino for barna førstkommende lørdag.
– Ideen bak er å gi noe tilbake til våre lesere, slik at barna kan gå på kino mens mor og far kan ta julehandelen i fred og ro, forteller markedssjef Hilde Dypaune i Saltenposten.

Facebookstunt gav flere følgere

VIGGA skrev dette på Facebook før helgen:Viggajentun håper å få 1000 tilhengere på Facebook før jul, og redaktøren har donert av sine hjemmelagde julegaver til formålet! Hjelp oss gjerne ved å dele siden vår. En tå døkk som lika dette bildet, fæ heimlågå kreklingsaft og håndpjona votte!

(skjermdump)
Les mer…

Då Suldalsposten sende ut bladpenge-rekningane før jul la me ved eitt brev med informasjon og høve til avtalegiro med årleg, halvårleg eller månadleg betaling. Me fekk 78 svarslippar i retur. Av desse var det 51 som valde årleg betaling, 20 halvårlege og berre 7 månadlege. Enn så lenge har me ikkje det store empirigrunnlaget for å vurdera korleis dette tilbodet blir oppfatta, men erfaringsmessig treng nyordningar litt tid for å innarbeida seg i folks kvardag. Praktisk sett var det enkelt å få til då me bestemte oss for å gjera det, og er det nokon derute som har spørsmål om gjennomføringa, er det berre å ta kontakt.

Kommentar på Erfaringar med Avtalegiro?

Oppslagstavlene finnes fortsatt

… og ikke bare digitalt. Oppslagstavlene på Coop-en eller Joker kan inneholde gullkorn og være opphav til fine historier. Marit Lunddal Løken i Eidsvoll Ullensaker Blad har utforsket oppslagstavler, og intervjuet både de som henger opp lapper med telefonnummer på, og de som leser lappene.

Våre beste julebordhistorier

Julebordsesongen er godt i gang, med dei flauser og underhaldande historier det fører med seg. Sunnhordland markerte starten på julebordsesongen med gode tips og ville historier. Dei fekk lokale kjendisar til å fortelje om juleborda dei aldri gløymer, og tok livlege studiobilete av kjendisane.

Ønskeliste 2011: Esel og pengemaskin?

“Umulige juleønsker? Nei, da. Du finner det meste i nærmiljøet.” skriver avisa Dølen. Avisa søkte på nettportalen Finn.no for se hva som var til salgs av spesielle varer i lokalmiljøet i midtdalskommunene. De oppsøkte også bruktbutikker for å finne alternative julegaver. God og morsom sak, godt tips. Å søke på finn.no er også godt stoff til tema “hus og hjem” el. “bil og motor”. Hva vil folk i nærområdet kjøpe/selge?

Les mer…

Denne annonsen gav 140 nye abonnenter

Framtid i Nord lokket med gratis nedvasking av hus i sin abonnementskampanje. Det gav resultat.

Les mer…

Vestby Avis med egen vinteravis

Vestby Avis droppet sin tradisjonelle fulldekk i november, og satset i stedet på en ekstra avis. Avisen ble en egen vinter- og førjulsavis som ble fulldistribuert. Erfaringene er så gode at de allerede har bestemt seg for å lage både sommer- og vinteravis i 2013.

Sju prisar til Hallingdølen

Bildeserie med 39 bilder bla ved å trykke på pilene

Hallingdølen får heile sju prisar i den 17. European Newspaper Award. Dei prisvinnande reportasjene er ikkje berre flotte å sjå på, men også interessante å lesa. Her er det altså mogleg å henta svært mykje inspirasjon! Alle sakene ligg vedlagt som pdf.

Lanserer puslespill med lokale motiver

Stangeavisa prøver ut en ny idé rett før jul: De har fotografert kjente og kjære motiv i Stange og produsert puslespill av bildene.
– Vi vet at folk setter pris på lokale produkter og julegaver, og vi fikk en ide om at puslespill med motiver fra kjente steder i nærmiljøet vårt måtte være spennende. Derfor rykket vi ut med kameraene, og resultatet er puslespill med fem ulike motiver, forteller Lars Kristian Seierstad,
redaktør i Stangeavisa.

(skjermdump fra Stangeavisa)
Les mer…